Powołano Radę Rolnictwa Ekologicznego

W dniu 4 sierpnia br. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się posiedzenie inauguracyjne Rady Rolnictwa Ekologicznego, która została powołana  w celu utworzenia płaszczyzny dialogu pomiędzy Ministrem Rolnictwa a organizacjami i instytucjami działającymi na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego i rynku żywności ekologicznej. W jej skład wchodzi 30 przedstawicieli podmiotów i instytucji działających w sektorze rolnictwa ekologicznego, w tym uczelni wyższych, instytutów, instytucji sprawujących nadzór nad produkcją ekologiczną, podmiotów doradczych, a także organizacji oraz związków zawodowych zrzeszających producentów ekologicznych.
Do głównych zadań Rady należeć będzie:

  1. opiniowanie, konsultowanie i przedstawianie propozycji rozwiązań systemowych w rolnictwie ekologicznym oraz zgłaszanie inicjatyw w tym zakresie;
  2. wspieranie przedsięwzięć służących rozwojowi rolnictwa ekologicznego i rynku żywności ekologicznej;
  3. upowszechnianie wiedzy o nowych regulacjach prawnych oraz wytycznych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczących rolnictwa ekologicznego w kraju i za granicą;
  4. popularyzacja osiągnięć rolnictwa ekologicznego w kraju i za granicą;
  5. opiniowanie, konsultowanie i przedstawianie propozycji rozwiązań, działań oraz realizacji celów wskazanych w Ramowym Planie Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego na lata 2014-2020.

Podczas posiedzenia inauguracyjnego powołano też stałe grupy robocze do spraw: regulacji prawnych, poprawy efektywności gospodarstw ekologicznych i badań naukowych oraz rozwoju krajowego rynku żywności ekologicznej, w celu opracowania propozycji rozwiązań dla rozwoju rolnictwa ekologicznego.

Warsztaty naukowe - pożyteczne mikroorganizmy

Dzięki inicjatywie IUNG PIB w Puławach i CDR w Radomiu zostały zorganizowane  bardzo ciekawe warsztaty naukowe. W drugiej części omówiona zostanie rola pożytecznych mikroorganizmów. Preparaty zawierające mikroorganizmy są popularne na rynku środków rolniczych. Niestety namnożyło się ich tak dużo, że trudno jest określić  które są efektywne - i czy w ogóle są efektywne! Nowe formulacje zawierające pożyteczne mikroorganizmy zostały opracowane w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. W ramach projektu „EkoTech Produkt” wyselekcjonowano z puli mikroorganizmów charakterystycznej dla regionu Polski te, które mogą pomóc rolnikom. Prace zreferowała na warsztatach profesor Lidia Sas-Paszt z IO w Skierniewicach, kierująca projektem.

Co to są „pożyteczne mikroorganizmy”?  Te, które stale towarzysza roślinom uprawnym i spełniają rolę wspomagającą ich wzrost i rozwój , a także ograniczające rozwój mikroorganizmów szkodliwych.  Bardzo ważną a często niedoceniana rolę pełnią grzyby mikoryzowe. Mikoryza jest to występujące powszechnie zjawisko, polegające na współżyciu korzeni lub nasion roślin naczyniowych z grzybami  i dotyczy około 85% gatunków roślin wyższych z całego świata). Większość przypadków mikoryzy dotyczy relacji przynoszącej korzyści obydwu organizmom.

Pełna treść artykułu (pdf)

Wykorzystanie sieci internetowej w marketingu i sprzedaży produktów ekologicznych

Ekologiczna produkcja rolna kojarzy się słusznie  z tradycyjnym sposobem uprawy.  Faktycznie odrzuca się syntetyczną chemię, nie sili na maksymalizację plonu. Ale nie znaczy to, ze rolnicy ekologiczni nie korzystają z dobrodziejstw nowoczesności. Korzystają z wydajnego, precyzyjnego sprzętu do uprawy , do mechanicznego zwalczania chwastów, co poprawia wydajność pracy opłacalność produkcji.

Podobny podejście powinno obowiązywać w sprzedaży produktów ekologicznych -   obok naturalnych kanałów sprzedaży jak sklepy ekologiczne, sklepy ze zdrową żywnością czy targi produktów regionalnych, należy zwrócić uwagę na rozwijające się, innowacyjne formy sprzedaży i reklamy, wykorzystujące możliwości internetu. W ubiegłym roku średnia kwota wydana przez Polaków na zakupy online wyniosła 1005 zł, a w bieżącym wzrośnie do 1144 zł. Na tym nie koniec, mamy przykłady z innych krajów, gdzie trend jest stały - wzrost sprzedaży poprzez internet.

Jest to szczególnie istotne dla grupy produktów premium   do których należy produkt ekologiczny. Kupujący to najczęściej zamożniejszy mieszkaniec dużych miast, świadomy, dobrze posługujący się komputerem i do tego często zapracowany. Drugą grupą są klienci szukający żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej - również przeszukujący zasoby sieci aby wybrać produkt. Dla tych, coraz liczniejszych  klientów, producenci powinni otworzyć się na nowoczesny marketing internetowy. Sporym zaskoczeniem na targach ekologicznych Natura Food w Łodzi były odpowiedzi wystawców. Na pytanie:

- Gdzie mogę dostać Wasze produkty?

W większości padała odpowiedź: - Proszę zajrzeć do internetu, mamy własna stronę, a produkty można kupić w sklepie sieciowym. Często sprzedaż w internecie jest uzupełnieniem stałego sklepu.

Pozostaje jeszcze obawa, że trudno będzie sobie poradzić w zawiłym świecie współczesnego przekazu elektronicznego. Na szczęście jest coraz więcej firm, które za niewielkie pieniądze  poprowadzą do sukcesu w sprzedaży. Warto także popytać wśród rodziny, młodzieży. Możliwości i form marketingu sieciowego jest bez liku.

Pełna treść artykułu

Dobre praktyki higieniczne w ekologicznych gospodarstwach rybackich

Wprowadzenie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej w ekologicznych gospodarstwach rybackich zapewnia należytą kontrolę systemu produkcji i możliwość ciągłej analizy parametrów technologicznych. Ponadto pozwala na  odtworzenie ciągłego procesu produkcyjnego, co niezbędne jest w przypadku reklamacji i pomocne przy ustalaniu przyczyn śnięć. Dzięki dobrym praktykom możemy łatwo zidentyfikować osoby odpowiedzialne za wykonanie, nadzór i kontrolę na każdym etapie produkcji.

Prezentacja (PDF)

Robocze spotkanie w Chwałowicach - preparat Huwa San TR 50

Tematem spotkania było stosowanie preparatu Huwa San TR50. Chociaż nie jest dopuszczony w rolnictwie ekologicznym to budzi nadzieje ekologów.  Preparaty o udowodnionym działaniu, praktycznie bez  pozostałości i wpływu na środowisko są bowiem ciekawą alternatywą dla pestycydów.

Z czego składa się preparat? Z nadtlenku wodoru H2O2 (woda utleniona) i jonów srebra (azotan srebra). Cząsteczki srebra otoczone przez nadtlenek wodoru, oddziałują na chorobotwórcze mikroorganizmy poprzez  inaktywację ich procesu oddychania oraz hamowanie metabolizmu i rozmnażania. Co ciekawsze preparat przyspiesza gojenie ran i większą odporność roślin przez pobudzanie komórek do większej produkcji celulozy co za tym idzie do wytworzenia grubszej ściany komórkowej. Przy opracowaniu formuły preparatu wykorzystano badania nad naturalnymi procesami gojenia - gdy tkanka roślinna zostanie uszkodzona, w komórkach przylegających do rany zaobserwowano wzrost naturalnej zawartości nadtlenku wodoru. Srebro jest uznanym od tysięcy lat antyseptykiem - już żołnierze greccy wrzucali srebrna drachmę do bukłaków z wodą, aby zapobiegać jej psuciu. Nawet obecnie srebro koloidalne „srebrna woda” ma zastosowanie w medycynie.

Preparat zawiera od 35 do 50% H2O2 i poniżej 0,05% azotanu srebra (około 200 mg  czystego srebra na litr). Oznaczenie formulacji TR (eng. Total Release - całkowite uwalnianie) informuje, że cała ilość H2O2 ulegnie rozkładowi do nieszkodliwych wody i tlenu.
Te cechy preparatu, silnie odkażające działanie i  stymulowanie regeneracji tkanek roślin  powoduje, że ma tak szerokie zastosowanie.

 

IMG 20160610 120754

 

O zastosowaniach środka mówił prof. Orlikowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach wyjaśniał możliwe zastosowania.



 

 

IMG 20160610 133810 2

 

W Chwałowicach założone zostało doświadczenie ścisłe (prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie) z użyciem Huwa San. Zaprawiane były bulwy ziemniaków, trwają opryski różnymi stężeniami środka.

 

 

 

Poniżej kilka zastosowań preparatu:

tab