Relacja ze szkolenia: „Uprawa wybranych gatunków warzyw metodami ekologicznymi przeznaczonych na schładzanie – na przykładzie grupy producentów”

Podczas szkolenia Pani dr inż. Beata Studzińska omówiła ogólne warunki, na które trzeba zwrócić uwagę przy zakładaniu plantacji warzyw. Niewłaściwe przygotowanie gleby, zmianowanie czy niedobrane odmiany na samym starcie dyskwalifikują powodzenie uprawy warzyw przeznaczonych do przechowywania w chłodni. W produkcji ekologicznej są ograniczone możliwości nawożenia roślin i często popełnianym błędem jest brak analizy gleby, która jest bardzo pomocna przy uzupełnieniu składników pokarmowych przed rozpoczęciem uprawy. Rośliny warzywnicze wymagają uregulowanego pH gleby wtedy system korzeniowy jest dobrze rozwinięty, wpływa na lepsze pobieranie składników pokarmowych. W dalszej części szkolenia została omówiona szczegółowo ekologiczna technologia uprawy marchwi, kapusty, cebuli i ziemniaka.
Bolesław Pieczyński z radomskiego CDR omówił funkcjonowaniu grup producentów owoców i warzyw. Informacje uzyskane na szkoleniu pomogły lepiej zrozumieć działanie grupy Producentów KLASA Sp. z o.o. w Klementowicach, do której udaliśmy się drugiego dnia szkolenia.

Obiekty które mieliśmy przyjemność obejrzeć są bardzo nowoczesne. Niektóre linie produkcyjne świeżo zamontowane będą uruchomione po raz pierwszy w tym sezonie zbioru warzyw. Płody rolne będą sortowane w nowoczesnej sortowni, pakowane i sprzedawane na świeży rynek. Warzywa nie spełniające parametrów świeżego rynku przeznaczone będą do przetwórstwa. Przy pakowaniu warzyw zachowane są najwyższe standardy zapewniające bezpieczeństwo konsumenta – m.in. elektroniczne urządzenie do wykrywania metalu.

                                  Zdjęcie: Pomieszczenie z nowoczesnymi urządzeniami do pakowania warzyw.

Materiały ze szkolenia zamieszczono w zakładce – Do pobrania.
Barbara Sazońska