Biofach Norymberga 2013

Blisko 41500 (w roku 2012: 40315) wizytujących ze 129 krajów (spoza Niemiec 17 835 czyli 43%) obejrzało produkty wystawiane przez 2196 (w roku 2012: 2220), wystawców ekologicznych produktów rolniczych oraz 200 wystawców w targach kosmetyków naturalnych i produktów wellness - Vivaness. Czołowymi wystawcami, obok wiodących Niemiec, były Włochy, Austria, Francja, Holandia. Ostatni rok wykazał, że międzynarodowy rynek systematycznie rośnie. Sprzedaż produktów ekologicznych w Niemczech  wzrosła o 6%, do ponad 7 mld EUR w 2012 r., podczas gdy na szczeblu międzynarodowym wyniosła 63 miliardów dolarów.

Polskie stoisko w 2013 roku było zorganizowane nieco odmiennie niż zwykle. W miejsce oddzielnych stoisk regionalnych, reprezentowanych przez samorządy, powstało jedno duże, otwarte stoisko na którym swoje produkty prezentowało 6 stowarzyszeń oraz 30 firm. Łącznie wystawiano ponad 200 produktów ekologicznych. O produkty z Polski pytali goście z całego świata. Zanotować można duże zainteresowanie produktami wysokiej jakości ze strony kupców arabskich, chętni na polskie wędliny dojrzewające byli przedstawiciele dużej sieci sklepów w Bułgarii, Włoch i Austrii.

Szalonym powodzeniem cieszyły się pokazy i degustacje produktów i potraw ekologicznych. Dwóch dostojnych kucharzy wyprawiało cuda z produktami ekologicznymi. Maciej Rudziks i Carlos Gonzales Pereira potrafili tak przyrządzić makaron, kaszankę, żurek, baraninę pieczoną, że aż kręciło w nosie. Carlos w sześciu językach tłumaczył dowcipnie i cierpliwie dlaczego żurek jest potrawą nie tylko smaczną ale i probiotyczną!! Na dwóch dużych telebimach zwiedzający mogli obejrzeć fantastyczne filmy reklamowe, promujące polską produkcję ekologiczną.

Koniecznie trzeba zobaczyć jak kucharz Grzegorz Łapanowski odwiedza gospodarstwa ekologiczne i przyrządza potrawy z gospodarzami:    http://www.youtube.com/user/ZywnoscEkologiczna

Marek Krysztoforski